Emirgan Şerifler Yalısı Selamlık Binası Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi

Proje kapsamında Selamlık Binasının Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi çizilmiştir. Tüm projeler İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır.

Yaklaşık 350 m2 büyüklüğünde taban alanına sahip olan Şerifler Yalısı Selamlık Köşkü iki katlı bir yapıdır. Köşkün Zemin Katı, Batı ve Güney cephelerinde, bahçe kotuyla aynı seviyede olup esas girişinin ve divanhanenin bulunduğu kattır. Kuzey ve doğu cephelerinde açığa çıkan bodrum kata kuzey yöndeki yan bahçeden girilmektedir.

Selamlık Köşkü, geleneksel Türk Evinde yaygın olarak görülen orta sofalı plan tipindedir. Zemin kat, doğu-batı yönünde uzanan bir eksen üzerinde planlanmıştır. Giriş kapısının bulunduğu orta eksen üzerinde camekânlı giriş holünden geçilerek sofaya girilmektedir. Doğuya doğru ilerleyen sofa en uçta üç yöne çıkmalar yaparak Divanhaneye dönüşmektedir. Sofanın Latin haçı şeklindeki planı kendi içinde simetriktir ancak giriş sofasının iki yanına dizili odaların farklı şekil ve pozisyonları ile yapının genel planında simetri yoktur.

Divanhane olarak da adlandırılan Selamlık Sofası kuzey, doğu ve güney yöndeki cumbalarıyla Boğaz manzarasını geniş bir açıyla kucaklamaktadır. Sofanın ortasında mekâna özellik katan yekpare mermerden fıskiyeli bir havuz bulunmaktadır. Giriş sofasının güneybatı köşesinde çalışma odası bulunmaktadır. Başodaya orta sofanın kuzeybatı yönündeki pahlı köşesinden girilmektedir. Camekânlı giriş holünün batısına sonradan eklenen İftariye salonu tek katlı kütlesi ve çatısıyla ana yapıdan farklıdır.

Bodrum kata yapının kuzey bahçesindeki podima çakılları ile döşenmiş geniş bir yaya yolundan girilmektedir. Buradan bir kapı ile kayıkhane tarafına geçilmekte veya merdivenlerden çıkarak üst kottaki camekânlı giriş holüne ulaşılmaktadır. Yapının esas itibarıyla kayıkhane ve ağa odalarını barındıran bodrum katı, günümüzde mekânsal işlevleri yenilenmiş bölümlerden oluşmaktadır. Eğitim çalışmaları için düzenlenen bodrum katta seminer salonu, bekleme salonu ve servis hacimleri ile diğer teknik odalar bulunmaktadır.

Selamlık Köşkü 1782-1785 olarak tarihlendirilen il yapımından itibaren farklı dönmelerde çeşitli onarımlar geçirmiş, cephede ve iç mekânda farklı üsluplar bir araya gelmiştir. Köşkün iç mimarisini oluşturan elemanlar sade cephelerin tersine çok yoğun bir bezeme programına sahiptir. Tavan ve duvarlardaki oyma ahşap tezyinatı çok dikkat çekicidir ve 18. yüzyıl ortalarına doğru gelişen Osmanlı Rokoko-Barok üslubunun en güzel örneklerindendir.  Divanhanenin dört bölümlü tavanları ışınsal göbekli, çalışma odasında çarkıfelek motifli,  giriş sofası ve hizmetli odasının tavanları kafeslidir. Başodanın tavanı kafesli müzeyyen çıtalı ve ocak önünde ışınsal göbekli olmak üzere iki bölümlüdür. Duvarlarda pencere üstlerindeki bezeme bantlarında da bol çiçekli, vazolu, girlandlı ampir üslupta bezemeler bulunmaktadır.

Şerifler Yalısı Selamlık Köşkü günümüzde Tarihi Kentler Birliğinin gözetiminde bulunmaktadır. 
Proje Özellikleri
DEMETER YAPI TASARIM © 2020